Blogolj!

A cél és az eszköz

József

Baán Lászlót most éppen azzal csesztetik, hogy ingyen adta oda az általa vezetett intézményt egy lakodalomra. Igen. És azt vajon megnézte-e valaki a nagy kritikusok közül, hogy ennek a gesztusnak köszönhetően mivel gazdagodtak a képzőművészetért rajongók tízezrei?

Most, a Liget körüli hullám-újrakorbácsolás idején, amelyről a Lizsé-blog oly szellemesen megemlékezett, mint ablakos tótnak a hanyatt esés hiányozhatott Baánnak ez a habonyiáda.

Kétségkívül hülye egy aspektusa van az esküvői tanúság-lakodalom-képkölcsönzés háromszögnek, még ha külön-külön érdemi válaszokat kapunk is rájuk.

Kár érte, mert éppen hogy lecsendesednek Európa legnagyobb kulturális fejlesztését jelentő projekt körül a nem pártos indulatok, amikor…

…amikor Baán azt nyilatkozza, hogy „a múzeumnak hosszú távon érdeke, hogy jóban legyen fontos emberekkel, akiknek a segítségével az intézmény előrébb juthat”.

Ezt a mondatot cincálja most a sajtó.

Nem ártana gondolkodni sem arról, hogy mi lehet e megfogalmazás mögött. Például az, hogy a főigazgató igyekezett a legjobb pozíciókat kialakítani a mindenkori döntéshozókkal, hogy az intézmény a lehető legjobb helyzetbe kerüljön. Ezt minden intézményvezető megteszi (a legkisebb települési kultúrház, vagy városi tévé igazgatója is), mert a működtetéshez, produkáláshoz szükséges pénzt nem az ujjukból szopják, hanem a potentátoktól, fenntartóktól kapják. S ahol úgy érzik, hogy el kell egy befolyásos ráerősítés a jó szándékra, ott bizony nem haboznak.

Valszeg így volt ezzel Baán is, hiszen hiába nem kis kutya ő a hazai kulturális és politikai életben, azért e támogatás nélkül nem biztos, hogy létrejöhetett volna a Van Gogh-, a Cézanne-, vagy a Rembrandt-kiállítás a múzeumban (tudtommal egy-egy ilyen tárlat költségigénye a múzeum éves költségvetésnek mintegy a fele) és a múzeum felújítása sem jöhetett volna létre.

Hogy ő úgy érezte, hogy ebben Habony tud neki segíteni?

Az ő dolga.

Láttuk a kiállításokat?

Igen.

Tetszettek?

Igen.

Eszünkbe jutott közben Habony esküvője?

Nem.

A cél szentesítette az eszközt?

Igen.

Ennyi. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/25158/pics/lead_800x600.jpg
baán lászló,habony árpád
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?