Blogolj!

Az Orbán-kettős

József

Mind az Európai Unióból, mind a hazai politika bal oldaláról szeretik azzal vádolni Orbán Viktort, hogy túlságosan jó viszonyt ápol Putyin orosz elnökkel, mellyel elárulja a nagybetűs Nyugatot. Ezen hangok mindig felerősödnek a két vezető  (általában évente bekövetkező) találkozójának idején, amikor a kemény mag egyenesen a megbeszélés lemondását követeli a miniszterelnöktől. De hogyan gondolják mindezt megvalósítani?

Tetszik vagy sem, Vlagyimir Putyin ma a világ talán legerősebb embere. Az egyik leghatalmasabb országot irányítja, és – ellentétben az amerikai elnökkel vagy a német kancellárral – nem kell semmilyen ellenzékkel törődnie, hiszen sikerült egy olyan (diktatórikus) rendszert kiépítenie, ahol mindenről egyedül dönthet. Ő tehát a tárgyalópartnerünk, aki ráadásul itt van tőlünk nem messze, és akitől erősen függ az ország.

Miniszterelnökként még Gyurcsány sem tiltakozott

A legfőbb ágálók ugyanis azt mindig elfelejtik a nagy nyugati értékek védelmében megszólalván, hogy Magyarország (különösen a hideg hónapokban) teljes mértékben ki van szolgáltatva az oroszoktól vásárolt gáznak, amit (mint azt Ukrajna esetében többször láthattuk) egy pillanat alatt el tudnak zárni Moszkvában. És ne legyen kétségünk, Putyin el is zárná, ha éppen olyan kedve lenne. És azt mi nagyon nem akarjuk.

Lehetne ez másképp is? Persze! De az EU annyit bénázott az oroszokat nem érintő gázvezeték, a Nabucco megvalósításával, hogy végül inkább az egész projektet lefújták. Az amerikaiak a palagázt akarják az Unióra erőltetni, de maguk sem tudják, hogy hogyan. Az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat nem épülhetett meg, hiszen Brüsszelben mindig gyorsan tudnak lépni, ha valamit meg kell akadályozni. Más kérdés, hogy a németek megépítették saját kis orosz gázvezetéküket, dehát ők ugye más mérce alá esnek.

Egy félmosoly nélkül nagy bajban lennénk...

Ebből is látszik, hogy Orbán Viktornak nincsen egyszerű dolga. Egyrészt kizártnak tartom, hogy nagyon boldog lenne, amikor annak az országnak a vezetőjére kell mosolyognia, melynek elnyomása ellen ő maga is küzdött. Másrészt viszont nyugati szövetségeseink nem kínálnak semmilyen megoldást, esetleg segítséget. Nemhogy a gáz ügyében, hanem Putyin egyre erősebb birodalomépítése ellen sem. Ne feledjük, az amerikaiak mostanra mégiscsak akceptálták a Krím-félsziget elfoglalását, holott egy éve ezt még elképzelhetetlennek tartották. 

Összefoglalván: nem, Orbán nem Putyin legerősebb szövetségese akar lenni, hogy együtt foglalják el a bolygót. Pusztán nem akarja, hogy egyszercsak arra ébredjenek a magyar emberek, hogy nem tudnak főzni, és nem jön gáz a konvektorba.  Amíg pedig az oly sokat emlegetett Nyugat nem tud a helyzetre alternatívát kínálni, addig kénytelen lesz ezt folytatni. Nem örömből, kötelességből.

Képek: civilhetes.net, index.hu, blikk.hu

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/25067/pics/lead_800x600.jpg
Orbán Viktor,vlagyimir putyin
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?