Blogolj!

Mégis milyen a magyar-magyar vita?

„Az otthoni acsarkodás elrettentő, mélyen kimeríti a becsületsértés fogalmát. Itt se ért mindenki egyet minden párttal, de a kommentekben sem jellemző az a parlagi stílus, mint otthon. Nem értem az otthoni mocskolódást. Ez a szólásszabadság?”.

Magyar származású svéd állampolgár, évtizedek óta északon élő hölgy arra a körkérdésünkre küldte meg válaszát, amit eljuttattunk a Föld legkülönbözőbb pontjain élő magyar ismerőseinknek. Jelesül: milyennek ítélik meg választott hazájuk politikai vitakultúráját, és milyennek látják a hazai viszonyokat? 

A német-svájci politikai kultúrára általában az a jellemző, hogy jobban visszafogják magukat, mint az olasz-svájciak írta Svájcból egy szintén évtizedek óta hazájától távol élő hölgy. S így folytatta: „A politikai életben és általában a hétköznapi emberi együttélésben nem jellemző a trágár beszéd. A német-svájci internetes hozzászólók is igyekeznek moderálni magukat. Néha előfordul egy-egy keményebb beszólás a kommentekben, míg az olasz-svájci politizálásban igen csak megy a kiabálás, személyeskedés”.

 „Kanadában a tömegkommunikációs technika mindent átitató hatásának köszönhetően szinte természetessé, divatossá vált a trágár, nyomdafestéket nem tűrő kifejezések általános használata. A parlamenti politikában, hozzászólásokban viszont ez a nyelv nem megengedett. A házelnökhöz intézik mondandójukat a felszólalók és így általánosságban „parlamentáris” megfogalmazásban hangzanak el sok esetben egészen élesen bíráló, csípős vélemények is. A nyilvános médiafelületeken viszont a moderátorok erőfeszítései ellenére is burjánzik az alpári, undorító kocsmai összeszólalkozás szintű stílus” – üzenték kérdésünkre Kanadából.

Néha egészen megdöbbenek, amikor egy-egy magyar cikket olvasok” – olvasható az ausztráliai Canberrából érkezett válaszban. „Rettenetesen bántó a sok mocskos szó, alpári megfogalmazás. Az ausztrálok ilyen szempontból elég szemérmesek, visszafogottabbak és meggondoltabbak nálunk, forrófejű magyaroknál, de néhány web-oldal azért itt is kritikán aluli nyelvezetű. A magyar oldalakra egyszerűen nem is érdemes kommentelni, mert azonnal megy a gyűlölködés, trágárkodás. A magyarországiak azonnal rasszistáznak, náciznak, ha más a véleményed, mint az övek. Összességében az ausztrálok pozitívabbak, a magyarok negatívabbak a történésekkel szembenzárulnak a válaszsorok.

Na, ebben kellene előrelépnünk...

 

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/38219/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?