Blogolj!

Elölről kezdődik a vörösiszapper tárgyalása

Kecskés István

Mégis lehetnek felelősei a 2010-es, tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófának. Hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a per összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla, és új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokon eljáró táblabíróságot.

Helyes.

Ez eddig egy olyan ügy volt, ami megint felhívta a figyelmet arra, hogy van ugye az igazság, meg az igazságszolgáltatás és ez a két dolog nem minden esetben találkozik. Pedig szerencsés lenne ebben ha ebben az ügyben ez megtörténne és erre most itt is van az esély.

Tisztában vagyok vele, hogy az emberek ítélete, hogy ne mondjam a népharag, nem felel meg a független bíróság döntésének, de azért amikor a többség úgy érzi, hogy vannak felelősei, bűnösei egy eseménynek, akkor azért érthető, ha egy ország háborodik fel az ítéleten, vagy éppen annak az elmaradásán.

Fotó: MTI

Márpedig korábban az történt, hogy az elsőfokon eljáró bíró szerint nem volt felelőse annak, hogy tízen meghaltak és több települést elöntött a vörösiszap. Akkor az volt az indok, hogy a katasztrófa oka az altalaj stabilitásvesztése volt, aminek a hátterében a tervezéskor elkövetett hibák voltak. Vagyis a bíróság szerint nem a Mal Zrt. munkatársai voltak a felelősei a tragédiának, mert nem volt esélyünk a vészhelyzet felismerésére.

Az ítélőtábla mostani döntése viszont azt jelenti, hogy vizsgálni kell a felelősség kérdését is. Helyes! Kerüljenek is elő azok, akik hibáztak, Magyarország legyen olyan hely, ahol senki nem úszhatja meg, ha felelős egy tragédiában.

 

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33700/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?