Blogolj!

Nyilvános az OLAF-jelentés – kezdődik az egymásra mutogatás

Kecskés István

Na, most akkor mindenki nyugodjon le, nyilvános az OLAF-jelentés. Van abban minden, mint a búcsúban, zizi-bambi-tombola. Ugyanakkor nem is maga a jelentés érdekes – no az sem unalmas olvasmány, ide kattintva el is olvasható –, sokkal inkább a reakciókkal érdemes így elsőre foglalkozni.

Itt van mindjárt Medgyessy Péter volt miniszterelnök, aki vastagon benne van a biliben buliban. Kérem, ő nem érti. Pedig már a jelentés címlapján is megnevezik őt, mint vizsgálat alá vont személyt – mellette Budapest Önkormányzatát és az Alstomot vette górcső alá az OLAF.

A jelentés szerint egy Medgyessyhez köthető cég 2002-ben tanácsadói szerződést kötött az Alstommal, majd három évvel később sikerdíjas lobbiszerződést írtak alá a metrókocsik szállítására. Ezzel nem járt rosszul a vállalkozás, mert végül 600 ezer eurót kapott, akkor amikor egy egészen furcsa folyamat végén, az eredetileg legrosszabb ajánlatot tevő Alstom elnyerte az üzletet. Márpedig az OLAF szerint ez felvetheti a befolyással üzérkedést és vesztegetést.

A jelentés idézi a volt miniszterelnököt is, aki azt írta a dokumentumot összeállítóknak, hogy tulajdonosként nem látott bele részletesen a cég működésébe, ráadásul a megállapodást még az előtt írták alá mielőtt ő bekerült volna a cégbe. Mindenesetre – és akkor itt az első reakció – Medgyessy elmondta az indexnek, hogy nem érti ezt az egészet és minden racionalitáson kívül esik, hogy őt belekeverték ebbe az ügybe.

Jó mondjuk nagy csodát nem is vártunk vele kapcsolatban. Nem is kell neki mindent érteni, de az a mondat külön édes, amely szerint azért nem tudta befolyásolni a döntést, mert nem volt jó viszonyban Gyurcsány Ferenccel és az SZDSZ-es politikusokkal sem.

Medgyessy mellett Puch Lászlóhoz köthető cégekről is szó esik. Puch 2008-tól volt közlekedési államtitkár is, vagyis ami például sínen mozog az hozzátartozott. Nos a volt MSZMP-s, majd MSZP-s politikushoz köthető cégek a Siemenssel szerződtek, az OLAF szerint szabálytalanul. Tegyük hozzá, hogy a Siemenstől az akkori vezetők mindegyikét eltávolították már, vagyis a cég megelőzte a korát.

A jelentés megemlíti a Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Irodát, ami Hagyó Miklós kedvenc ügyvédjeit gyűjtő cég volt, s az OLAF most a szabálytalanságokban érintettnek tartja.

Aztán itt van még egy csomó vesztegetési vád. Konkrétan két szerződéssel kapcsolatban került szóba ez a bűncselekmény, az Alstom és a Swietelsky – utóbbi cég az állomások belsőépítészeti munkáit vállalta – két-két milliárd forintnyi kenőpénzéről esett szó.

Mocskos egy ügy na.

Ellenben az MSZP-t nem a jelentés tartalma zavarja ám. Az ügyben vastagon érintett pártnak – már bocsánat – volt pofája azt nyilatkozni, hogy remélik nem manipulált a jelentés. Mintha a magyar kormány olyan jóban lenne bármilyen EU-s szervvel… A DK még messzebb ment a kommünikéjében. Gyurcsány pártja gyorsan alátámasztja Medgyessy állítását a rossz viszonyról: gyorsan belerúg egyet a bukott miniszterelnökbe, terelik rá a felelősséget. És a DK közleményének kulcsmondata: " aki lop, annak a börtönben a helye, tartozzék bármelyik párthoz."

Hát urak, akkor irány előre!

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33639/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?