Blogolj!

Nem kell a Heineken!

Kecskés István

Bevallom ma egy kicsit én is hódmezővásárhelyi vagyok. Az ottani önkormányzat úgy döntött, javasolja a Heineken-termékek bojkottját az Igazi Csíki Sör gyártását betiltó román betiltó bírósági döntés miatt. Helyes! Először is ugye a cég nevét viselő sör cimkéjén ott van egy vörös csillag. Eleve gusztustalan. Másrészt meg belegyalogoltak egy magyar terméket gyártó cégbe. 

No, de visszatérve Hódmezővásárhelyre: az alföldi város közgyűlése pénteken fogadott el határozatot arról, hogy bojkottálják a vörös csillagos cég termékeit. A felvetést az ülésen a térség országgyűlési képviselőjeként jelenlévő Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is támogatta.

A Bálint Gabriella (Fidesz-KDNP) által előterjesztett határozat felvezetése szerint Romániában a Marosvásárhelyi Táblabíróság betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását az eljárást kezdeményező Heineken cégcsoport kérésére, a versenytárs kizárása, ellehetetlenítése érdekében. Ezért a közgyűlés felhívja a hódmezővásárhelyieket, hogy ne vásároljanak Heineken-termékeket. A városban szeszesital-kereskedelemmel, árusítással foglalkozókat, vendéglátóipari tevékenységet folytatókat pedig arra kéri, hogy ne árusítsákHeineken cégcsoport termékeit.

Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert álláspontja szerint a sör gyártója eltulajdonította a cég szellemi tulajdonát. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

Ugye a helyzet így télvízi idején nem bonyolult, hiszen ilyenkor viszonylag kevés sör fogy. Ugyanakkor a Heineken nemcsak a vörös csillagos terméket gyártja, hanem sok minden mást is, például a Sopronit, a Gössert, az Edelweist, a Kaisert, a Stefflt és az Arany Fácánt is. Vagyis azért nagy fegyelem kell annak, aki be akarja tartani a bojkottot. Ennyit azért talán megér, hogy egy multi cég ne szórakozhasson egy magyar vállalkozással. 

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33634/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?