Blogolj!

Mozgalmisták tiltakoznak az olimpia ellen

"Nem az olimpiára, igen a jövőnkre" – ez a jelmondata a Momentum Mozgalomnak, (csak nekem jut eszembe a 444 a képükről?) amely népszavazást kezdeményez, azzal kapcsolatban, hogy Magyarország megrendezze-e a 2024-es nyári olimpiát.

A mozgalom borítója – nem a 444-et juttatja az ember eszébe?

A Facebook oldala szerint 2016. március 15-én alapított szervezett – vegyük komolyan, hiszen a legnagyobb közösség portálon már több mint ezer kedvelője van – nem különösebben támogatja a kandidálást, amit az is mutat, hogy egy általuk létrehozott oldal fedőneve "NOlimpia" (1700 kedvelés).

A 2024-es rendezéssel kapcsolatban szeptember 15-én döntenek majd Limában, vagyis szinte pont nyolc hónap múlva.

No, akkor húzzanak bele, mert az idő rohan!

Először is össze kell gyűjteni 138 ezer aláírást, ami nem megy egyik pillanatról a másikra, hiszen egy fővárosi népszavazási kezdeményezéséhez ennyi érvényes szignó szükségeltetik. És akkor álljunk is itt meg egy pillanatra: nem vagyok budapesti, az én gyerekeim jövője nem érdekes? Másként: ha az én gyerekeim szeretnének egy olyan jövőt, amiben van budapesti olimpia az nem számít? Vagy, ha nyereség van akkor az csak Budapesté, ha veszteség, akkor az is? 

Mert ugye az egész NOlimpia kezdeményezés azt mondja, hogy az olimpiai pályázatra, majd annak sikeressége esetén az eseményre elköltött milliárdokat másra kellene költeni. Mi vidékiek le vagyunk sajnálva? Mondjuk az is igaz, hogy mi nem fővárosiak nem is nagyon szoktunk hajóra találkozókat szervezni – maximum vendégként kényelmetlenül feszengeni a ringó vízen – ellentétben a tíz hónappal ezelőtt alapított MoMo-val.

Visszatérve az időcsapdára.

Szóval kell ugye a fővárosiak aláírása – mert gondolom, hogy ha csak ők szavazhatnak egy egész ország sorsát érintő ügyben, akkor az autogram is csak tőlük kell, aztán beadni, elbírálni, kiírni, stb. Javában túl leszünk a límai döntésen, így könnyen lehet, hogy mire a szavazás elkezdődik már rég a miénk az olimpia, vagy éppen az egész voksolás okafogyottá válik, mert nem a magyar pályázat nyer – akkor mennyi is lenne a felesleges pénzkidobás a szavazással?

Ez egy ördögi kör kérem.

Érdekes, hogy a MoMo csak arról hoz – hiányos – statisztikát, hogy melyik olimpia mennyivel nőtte túl a tervezett költségeket. A bevételekről egyik ábrán sem esik szó. A turisták számáról, az adóbevétel növekedésről mélyen hallgatnak a fiatalok. A nyereséges szervezés pedig simán kimaradt az elrettentő statisztikából.

Fura ez na.

Nem tudom, hogy a gyerekem élsportoló lesz-e, vagy sem. De biztos van egy csomó olyan fiatal most hazánkban, aki 2024-ben esélyesként indul majd az olimpián. A vidékiek mellett az ő jövőjükkel sem foglalkoznak a mozgalmisták.

 

1
http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33047/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Levente 2017-01-10 16:48:02
Olimpia szervezéséről nem lehet országos népszavazást kiírni, mivel az olimpia szervezése nem az országgyűlés, hanem a budapesti képviselőtestület hatáskörébe tartozik, ezért csak és kizárólag helyi népszavazást lehet kiírni a témában, legalábbis olyat aminek kötelező hatása is lesz bárkire.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?