Blogolj!

Shane Tusup díja nem fontos a szövetségnek


Nemhogy közelebb lépnének egymáshoz a felek, úgy tűnik, egyre inkább távoldnak. Ma hajnalban Hosszú Katinka átvehette az év legjobb női úszójának járó díjat a nemzetközi szövetség gáláján, emellett a FINA az edzőjét Shane Tusupot is jutalmazta a sportoló 2016-os teljesítménye miatt. Ez utóbbi kimaradt a szövetség hétfő hajnali közleményéből, de azért a FINA hivatalos oldala beszámolt róla. 

Az amerikai edzőt lehet szeretni és utálni. Nekem sem a kedvencem, de egy dolog biztos: a londoni olimpián érem nélkül zárt Hosszú Katinkából Rióra háromszoros bajnokot csinált – ez mindenképpen őt igazolja. Hogy jár neki a díj ez is elég egyértelmű, mert az olimpián kívül is sokat nyert Hosszú Katinka ebben az esztendőben. 

A szövetség viszont nem foglalkozik vele. Mindenki, de tényleg mindenki benne van a közleményben, még a szinkronúszók és a toronyugrók is. Annyiban korrekt a közlemény, hogy Tusup mellett a férfiaknál győztes Michael Phelps felkészítőjét Bob Bowmant sem említik benne. 

Bob Bowman (balra) és Shane Tusup

Kicsinyes történet. 

Ha megemlítette volna a szövetség az amerikai edző sikerét, akkor nem keletkeztek volna újabb fodrok az amúgy is hullámzó vízben. Így viszont…

Íme az úszószövetség közleménye. 

Hosszú Katinka és Michael Phelps az év úszói 

Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója – a trófeákat a windsori Ceasars Hotel Colosseum nevű rendezvénycsarnokában adták át a hagyományos FINA-gála keretében.

A FINA immár második éve egy előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a FINA Világkupa-sorozatában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1-5. hely számított a pontversenybe ebben az évben.

Ezek alapján Hosszú Katinka ismét megelőzte az amerikai Katie Ledeckyt. Egyaránt 3-3 olimpiai aranyérmet szereztek Rióban, s bár a világrekordok tekintetében Ledecky 3-1-re nyert (januárban is úszott egyet), Katinka ezüstérme és az újabb Világkupa-összetett győzelem, illetve a világranglistás helyezések végül őt repítették az élre. (Egyéni olimpiai érmek tekintetében egyébként Hosszú volt a legeredményesebb úszó az idei játékokon.)

Katinka a következő szavakkal vette át az elismerést: „Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek. Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata.”

Ledecky az év csúcsteljesítményéért járó különdíjat érdemelte ki a 400 gyorson elért, 1024 FINA-pontot érő világcsúcsáért. Ugyanez az elismerés a brit Adam Peatynek jutott a férfiaknál – ő a 100 mellen felállított rekordjával lett a legjobb –, itt az év legjobbja természetesen a Rióban újabb elképesztő produkcióval előrukkoló Michael Phelps lett. (Bár, tehetjük hozzá, még mindig fáj kicsit a lelkünk, hogy 200 pillangón Cseh László zárta világranglista-vezetőként az évet a londoni Eb-n elért győztes idejével...). 

Ami a többi sportágat illeti, a nyíltvízi úszóknál a két holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman és Sharon van Rouwendaal kapta a díjat, műugróknál a két kínai riói duplázó, a férfiaknál a 10 méteres egyénit és szinkron megnyerő Chen Aisen, a nőknél a 3 méteren hasonló eredményt elért Shi Tingmao lett a legjobb. A szinkronúszóknál a két orosz géniusz, Natalja Iscsenko és Szvetlana Romashina, az óriástoronyugróknál az idei Világkupán diadalmaskodó brit Gary Hunt és kanadai Lysenne Richard vehette át a díszes trófeát. Vízilabdában pedig kétség sem férhetett a két olimpiai aranyérmes, a szerb férfi és az amerikai női válogatott újabb sikeréhez.

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/32294/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?