Blogolj!

A nap, ami csak a férfiaké - november 19. a nemzetközi férfinap

Már egy ideje nem csak a nőknek a kiváltsága, hogy egy évben egyszer elhalmozzák őket mindenféle jóval a nemzetközi nőnap alkalmából. Ugyanis kevesen tudják, de van nemzetközi férfinap is, amit november 19-én ünnepelhetnek a férfiak. Még 1999-ben tartották meg az első férfinapot az ENSZ támogatásával, aminek természetesen nagy sikere lett a férfiak körében. Hazánkban is egyre népszerűbb ez a szokás, Magyarországon már 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető eseményeket.

Jó-jó, most már tudjuk, hogy nem csak az életed adó nőket ünnepelhetjük, hanem az életet teremtő férfiakat is, de ez most mit is takar? Mi az ünnep célja?

A nemzetközi férfinap célja nem más, minthogy felhívja a figyelmet, a fiúk és a férfiak egészségére és természetesen a nemek közötti egyenlőség hangsúlyozása. Emellett ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és kiemeli az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel  való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

Mert hát ugye manapság mindenhol azt olvashatjuk, hogy nőknek mennyi szerepet kell betölteniük a társadalomban, hiszen nem elég egyszerűen nőnek lenniük, hiszen mellette felségek, anyák, barátnők, főnökök/alkalmazottak, bejárónők és még sorolhatnánk napestig, de a férfiakról e téren kevés szó esik. Pedig a férfiak is hasonló szerepeket töltenek be még ha ez nem is akkora beszédtéma. Azok a férfiak, akiknek van munkája, a hétköznapokon dolgoznak, emellett egyenlően részt vesznek a háztartási munkában, ha van gyermekük, akkor az ő ellátásukban és nevelésükben, ugyanúgy egyenlő társai partnerüknek. Törődnek és odafigyelnek a barátaikra, részt vállalnak szűkebb közösségüket terhelő gondokból.

A nemzetközi férfinap ezért lehetőséget teremt arra, hogy az emberek a világ minden pontján elismerjék és ünnepeljék a hozzájuk tartozó férfiakat. Legyen szó fiúról, barátról, férjről vagy akár egy öcsről vagy batyusról. Ennek a napnak az évenkénti megtartása jó lehetőség arra, hogy elismerjék a férfiak érdemeit is és odafigyeljenek rájuk.

Világszerte a nemzetközi férfinap szervezői a következő célokat tűzték ki:

  •        Megünnepelni a férfiakat és a fiúkat, hogy elismerésre kerüljön az értékes és pótolhatatlan hozzájárulásuk, melyet a közösségeinkért és a társadalmunkért tesznek.
  •        Előtérbe kell helyezni a nemek közötti egyenlőséget és szükséges támogatni a nemek közötti kapcsolatokat.
  •        Ki kell emelni az erőt és a bátorságot, amivel a férfiak a jobb és biztonságosabb közösségi élet kialakításában vesznek részt.
  •        Pozitív férfi példaképeket kell felmutatni. Itt nem szabad a filmsztárokra és a sportolókra gondolni. Hétköznapi férfipéldák kellenek, akik megtestesítik a mindennapi dolgozó embert, aki egészséges és tisztességes életet él.

A szervezők felhívása, hogy csatlakozz hozzájuk november 19-én. Ünnepeld velük együtt a férfiakat, akik körülöttünk vannak, értünk és a családjainkért dolgoznak, a munkahelyeken teljesítenek, és a nemzetükért küzdenek szerte a világban. Aki arra számított, hogy most visszakapja, a nőnapokba fektetett energiát az lehet, hogy csalódni fog, de még nincs késő. Hiszen Nekik is épp annyi joguk van a kényeztetésre, legyen az egy esti meccsnézés vagy éppen a kedvenc ételükkel és egy üveg borral való hazavárás, mint a nőknek a virágokhoz és a csokihoz. Egyszóval, nők, asszonyok, lánytestvérek szenteljetek ezen a napon egy kicsivel több figyelmet és megértést a hozzátok közelálló férfiaknak, hogy úgy feküdhessenek le egy nehéz nap után, hogy „igen, ez az én napom volt”.

 

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/31858/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?