Blogolj!

London is üzent Brüsszelnek

József

Szemünk előtt zajlik a történelem. Vékony győzelmet arattak a kilépés pártiak, így bekövetkezett az, amit talán még a brit euroszkeptikusok sem gondoltak igazán, az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t. Vajon Brüsszelt kijózanítja a pofon, vagy gázt ad a szakadék felé? Cameron mindenestre bedobta a törölkozőt. 

A dolog ugye abszolút példa nélküli, olyannyira, hogy az EU alapszerződése is csak nagyon homályosan szabályozza azt, ha egy ország beint a közösségnek. Most egy kétéves nyögvenyelős tárgyalósorozat indul, ahol lefektetik a kilépés technikai részleteit. Ez olyan irgalmatlan fájdalmakkal ugyan nem fog járni, hiszen a szigetországiak már csatlakozásuk óta különutas politikát folytatnak, és gyakorlatilag minden fontosabb, az integrációt szorosabbra fűző intézkedés alól mentességet harcoltak ki. Viszont, ha kiszorulnak a közös piacról, már pedig az uniós vezetők egyértelművé tették, hogy így lesz, azt ők is kőkeményen meg fogják érezni. 

Viszik a zászlót

Hogy hol siklott félre a dolog? Egyrészt kellett hozzá Cameron hatalomhoz való ragaszkodása, amikor a választási kampányban felelőtlenül beigérte a népszavazást, saját magát szorította sarokba, és hazardírozásával könnyen lehet, hogy az EU sorsát is megpecsételte (a sajátját már biztos). Másrészt Brüsszel sokadjára bizonyította, hogy nem tudja kezelni a válsághelyzeteket, lassú, rugalmatlan, és a nagy nehezen kiizzadt intézkedéseit sem tudja megvalósítani. Merkel totálisan elkopott a migránsválságban, Juncker személye már az elején sem volt komolyan vehető, Hollande nőiről pedig többet tudunk, mint a közös Európáról szóló elképzeléseiről. Ez a miliő nem csoda, hogy évek óta ragyogóan erősítette a brit euroszkepticizmust, ami végül a tegnapi napban csúcsosodott ki. Brüsszel ezzel a 24. órába került. 

Kérdés, hogy a most vetett hullámokból lesz-e a cunami. A skótok már jelezték, hogy nem akarnak kilépni az EU-ból, így ott újra előkerülhet a függetlenedés. Észak-Írország szintén maradna, olyannyira, hogy képesek lennének déli testvéreikkel újra egyesülni. Hollandiában szintén szavazni akarnak, és a francia szélsőjobb is elkezdett újra mozgolódni. 

A mi szempontunkból kulcsfontosságú, hogy a szigetországban élő, sajnálatosan nagy létszámú magyar közösség ne szenvedjen hátrányokat. De Magyarország egy fontos szövetségest is elveszít, hiszen közösen mindig józan kritikusai voltunk Brüsszel delíriumos lázálmainak. Hasonló helyzettől szerencsére nálunk nem kell tartani, hiszen bár mindig nagyon határozottan elmondta a magyar kormány, ha valamivel nem értett egyet, de azt is mindig világossá tette, hogy a jövőnk az unióban van. De Brüsszelnek be kell látnia, hogy ez az unió így nem lesz jó, változtatni kell, és azt a változtatást az európai emberek meghallgatásával kell elhozni.

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/28168/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,David Cameron,Európai Unió
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?