Blogolj!

Hazudozó Fletóka szülinapja

József

Gyurcsány Ferencet egy 2006. májusi napon ebédelés közben felbosszanthatták a tutyimutyi szocialista képviselők, ezért úgy döntött, a frakcióülés délutánján szembesíti őket milyen bűncselekményekre hajazó lépésekkel is nyerte meg nekik (és persze, elsősorban saját magának) a tavaszi választást. Az eredmény rendszerváltás utáni történelmünk legsúlyosabb politikai, legitimációs válsága lett, és örök tanulságot kaptunk ballibék demokráciájából és etikájából is.

Gyurcsány Ferenc tíz évvel ezelőtt tulajdonképpen két beszédet mondott azon az ominózus napon. Egyet délelőtt, egy semmitmondó, tizenkettő egy tucatot. Az ominózust ebéd után. Bár Konrád György szerint Gyurcsány ebéd közben pár pohárral többet ihatott a kelleténél, az érintett ezt utóbb cáfolta.

Ha pedig ő mondja, akkor úgy igaz, hiszen világ életében az igazmondás volt a védjegye.

Akár a borocska, akár – és ez utóbbi a valószínűbb – az ebédnél ambícióikkal előhozakodó szoci képviselők miatt történt, úgy döntött, szembesíti őket milyen bűncselekményekre hajazó lépésekkel is nyerte meg nekik (és persze elsősorban saját magának) a tavaszi választást.

A történetben ennyi az igazság. Az elkövető elárulta miképp követte el a cselekményeket.

Ezt a beismerő vallomást próbálják tíz éve igazságbeszédnek beállítani a jobboldal-, Fidesz-, és Orbán-fóbiás szerencsétlenek. Kétségbeesetten csűrik-csavarják a beszéd teljesen egyértelmű mondatait, úgymond magasabb kontextusba állítják, ám csak küzdenek, mint malac a jégen.

Csak a szórakozás kedvéért nézzünk néhány gyöngyszemet.

Ballibék szerint Gyurcsány az elmúlt 17 év hazugságairól beszélt. Látnak ilyet ebben a szövegben? Mert szerintünk az utolsó másfél-két évről beszél, a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzásáról.

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?

A következő rész a választások de facto elcsalásáról szól, arról, hogyan hazudták el totálisan a rájuk bízott ország valós helyzetét a szavazók elől. Mi ebben az igazságbeszéd a tettestársaknak, és nem a nagy nyilvánosságnak szánt beismerésen kívül?

Nézzétek. A dolog az úgy áll, hogy a legrövidebb távon nincsen választás. Veres Janinak igaza van. Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább.

Ballibék szerint a következő rész is igazságbeszéd, pedig csupán államháztartási adatok meghamisításáról, így költségvetési csalásról és egyéb bűncselekményekről van szó. Arról például, hogy 2006 januárjában elfogadták az ötéves adócsökkentési programról szóló törvény és egyéb jogszabályokat, miközben tudták, ezeket a választási győzelem másnapján megsemmisítik.

Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük.

Így is lett, a Gyurcsány-kormány megalakulását követően órákon belül visszavonták az adócsökkentés törvényét, jöttek a megszorítások. 600-700 milliárdos értékben.

Ami a további kronológiát illeti.

A közvélemény-kutatások már 2006 nyarán jelezték a nagyarányú eltolódást a 2016-os tavaszi országgyűlési választás eredményéhez képest.

És ekkor pár szocialista emberke, erkölcsi okokból, mert nekik olyan nagyon van, kiszivárogtatta a májusi beszédet. Az országban zavargások törtek ki, százezrek gondolták úgy, hogy a történtek nem férnek bele a demokratikus játékszabályokba, a tüntetők megostromolták az MTV-székházat.

Ballibék összezártak, 2006. október 6.-án a parlamenti bizalmi szavazáson kiálltak Gyurcsány mellett.

Október 23-án újabb komoly zavargások törtek ki, a ballib demokrácia azonban latin-amerikai módszerekkel elfojtotta azokat, brutálisan elbánt a Fidesz nagygyűlésre érkező békés tömeggel is, majd Gyurcsányt 2007 februárjában nagy többséggel pártelnökké választotta az MSZP-kongresszus. Így jött el a 2008-as szociális népszavazás és később 2009-ben Gyurcsány bukása.

Az öszödi beszéd igazi hatása azonban 2010-ben mutatkozott meg. Míg 2006-ban 2 336 705 ember szavazott az MSZP, és 351 612 az SZDSZ listájára, addig 2010-ben 990 428 ember szavazott az MSZP listára (ekkor az SZDSZ állítólag már megszűnt).

Rendszerváltás utáni történelmünk legsúlyosabb politikai, legitimációs válsága ezzel fejeződött be és örök tanulságot kaptunk ballibék demokráciájából és etikájából is.

Ha netán valaki arra érez késztetést, hogy újra ballibékre bízza az országot, megteheti, ám előbb olvassa végig az újkori magyar történelem legszégyenletesebb, most tíz éve elhangzott politikai beszédét.

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/27535/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?