Blogolj!

Dezső András flatulált

József

Dezső András cikket írt. Nem érdekel, ki ez a figura, az sem, hogy cikket írt, ám itt és most meg kell állnom egy pillanatra. Ma reggel jelent meg a remekmű az index.hu honlapon. A címe: Földbe döngöli-e a KDNP-t a boltbezárás eltörlése? Ez már kissé érdekesebb, mert nem értem, de még ez sem érdekel. A KDNP sem érdekel. Ja, ez az alak megkapta az oknyomozó újságírásért járó Soma-díjat, azaz valakik által elismert zsurnaliszta. Ám ez sem izgat fel. Dezső úr stílusa viszont igen. A cikk első fele szóra sem érdemes. Óvodások sem próbálkoznak meg ilyen szinten a viccnek álcázott konfabulációval, mert rangon alulinak tartják. Csak egy példa:

 „A Harrach Péterre jellemző agresszív és gátlástalan erőpolitika vagy a Móring József Attila nevével fémjelzett fényes izoláció lesz-e domináns a KDNP-ben? Képesek lesznek-e a kereszténydemokraták megtartani azt a tömegbázist, amit hosszú évek szisztematikus munkájával építettek ki, vagy ellenkezőleg: szembe kell nézniük azzal, hogy szavazóik százezrével vándorolnak át a Fideszhez? Leginkább ez a két kérdés foglalkoztatja most a második legerősebb kormánypárt prominenseit azok után, hogy a vasárnapi boltzár eltörlésével hatalmas pofont kapott a szervezet.”

Ezt nevezzük mi egyszerű magyar emberek ostoba próbálkozásnak. Talán ha Dezső Soma-díjas úr kissé műveltebbé fokozná magát a saját nemzete nyelvezetének használatában, eljuthatna arra a szintre, hogy a „Harrach Péterre jellemző agresszív és gátlástalan erőpolitika” megfogalmazás helyett valami szellemes iránypoénnal vezetné be ezt a mérhetetlenül magasröptű irományt.

Dezső Soma-díjas úr azonban okot nyomoz. Így: 

„Az már régóta érezhető, hogy a KDNP pártelitjén belül egymásnak feszül két élésen eltérő politikai szemlélet. Mindegyik stratégiai alapja a jelentéktelenség.  De míg az egyik szemlélet szerint a jelentéktelenség biztos túlélésének záloga az, ha a párt úgy a lehető legjelentéktelenebb, ha közben jelentéktelennek is látszik, a másik ezzel az alapgondolattal szembemegy: úgy akar jelentéktelen lenni, hogy legalább egy kicsikét azért ne tűnjön annak. Ha kell, kitalálja, miként reformálja át az oktatást, ha kell, beleszól abba, mi legyen az Alaptörvény első sora. Ez a progresszív jelentéktelenség.” 

Dezső-díjas Soma úr most akkorát „katarzált”, hogy a fal adta a másikat. Az újságírás terminus technicusai között itt és most, de főleg általa, sőt belőle kifolyólag megjelent egy új műszó, szakkifejezés, a progresszív jelentéktelenség.

Soma-díjas úr már teljesen maga fölött lebegett az hajnal éteri csöndjében és még mélyebbre taposta le magát a kultúrpolitizálás eseti leképeződésében. Így: 

„Ez utóbbi a KDNP erőpolitikája, a vasárnapi boltzár ennek az erőpolitikának az intézményesítését jelentette. És egészen mostanáig azoknak az erőknek a párton belüli győzelmét, akik ennek a progresszív jelentéktelenségnek az élharcosai. A vasárnapi boltzár kudarca arra a dilemmára is rávilágít, amivel a pártnak nap mint nap szembe kell néznie.”

Dezső András, Soma-díjas oknyomozó újságírója az index.hu nevű egyébként még olvasható, néha tartalmas, sőt igényesnek is mondható internetes kiadványnak, olyan penetráns fogalmazási technikával áll elő, aminél már nincs lejjebb:

„Ezt a dilemmát leginkább a fingáshoz lehetne hasonlítani. Ha öten vagyunk egy liftben, és finganunk kell, akkor mi a kevésbé ciki? Ha halkan, de büdöset fingunk, vagy ha hangosat, de szagtalant?”

„Most már talán a KDNP elitje is rádöbbent, hogy a vasárnapi boltbezárással mellélőttek: sikerült hangosat is, büdöset is fingani. Ez a legrosszabb kombináció.” 

Aki esetleg még nem foglalkozott a zsurnaliszta által használt szó mélyebb tartalmi vizsgálatával, már most jelzem, hogy a flatuláció, magyarul szellentés, szélürítés orvosi szakkifejezés használata is meglehetősen penetráns lett volna. Úgy tűnik azonban, hogy a kiváló oknyomozó díjas úrnak ez eszébe sem jutott. 

Dezső uram tehát úgy vélte, pályája csúcsán már ez a stílus is kiegészítője életművének, és ez így is van. Sőt az Index nevű internetes lapot is sikerrel lejáratta, de szerinte valószínűleg szépírói munkásságának a része, sőt ezután fő alkotóeleme. Bele is lendül a szépírásba és újabb szaxavakat pattint ki lelke legmélyebb bugyraiból. Az összekötő szöveg már annyira silány, hogy inkább csak e műkifejezéseket idézem: harrachista, simicskóista, semjénista, szászfalvista.  Van még: vejkeysta, aradszkysta, hollikista és a sesztákista.  Dezső oknyomozó saját maga szerint valószínűleg zseniális húzása, hogy ezeket az új találmányokat más szájába adja, például ilyen fordulattal: „lapunknak név nélkül nyilatkozó”, vagy „mondta az Indexnek a neve elhallgatását kérő rétvárista”. Az a helyzet Dezső úr, hogy nekünk, harmincasoknak oltári kevés és túl átlátszó ez a fogalmazástechnika.

A legsúlyosabb Index és önlejárató fordulat a szöveg végén található, ami viszont ebéd előtt már nem idézhető. Ebéd közben és után pedig már végképp nem. Nem is akarok kedvet csinálni az elolvasásához. Megkérdeztem egy felkent pszichológust, aki úgy véli, hogy ez a derék fiatalember lehet, hogy nem teljesen százas. Féltő szeretettel ajánlom ezt a gondolatot legnagyobb tisztelet mellett minden kedves őt ismerő elmeorvos és az Index főszerkesztőjének a figyelmébe.  Hátha lehet még segíteni rajta, ha már önmagán nem tudott.

 

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/26558/pics/14606508226403000_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?