Blogolj!

Demszky idején volt a milliárdos korrupció

József

A napokban a negyedik Alstom-vezetőt vádolta meg a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal (Serious Fraud Office, SFO), hogy szerepe volt a BKV által megvásárolt Alstom metrókocsik korrupciós ügyében. Az SFO az Index kérdésére további információkat küldött, ezek szerint négy Alstom-vezető más, egyelőre meg nem nevezett gyanúsítottal együtt 2006. január 1. és 2007. október 18. között bűnszervezet tagjaiként korrupciós bűncselekményt megvalósítva 2,3 millió euróig terjedő összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV Zrt. tisztviselője vagy tisztviselői, ügynökei részére.

Az összeget az Alstom és az osztrák Eurocontact Public Affairs GmbH között 2006. június 8-án létrejött tanácsadói megállapodás keretében járó díjnak álcázták, és céljuk az volt, hogy az Alstom Group kedvező bánásmódban részesüljön a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek beszerzésére kiírt tenderen. Az Eurocantact mellett ugyanez volt a szerepe a dán Hansen Consulting Aps-nek, amelyen keresztül több mint 5 millió euró juthatott a BKV-hoz.

Magyarországon is nyomoz az ügyészség, ebben a hónapban születik döntés az eljárás határidejének meghosszabbításáról.

Az Eurocontact neve nem ismeretlen Magyarországon. Mint arról beszámoltunk, 2006-ban, majd 2008-ban is fontos témaként foglalkozott az osztrák sajtó azokkal a felvetésekkel, hogy a Strabag építőipari konszern egyes magyar pártokat „pénzadományokkal” segített. A 2006-os ausztriai választási kampányban merült fel először, hogy a Strabag konszern az Eurocontact nevű pr-cégen (az Eurocontact Consulting GmbH tulajdonosainak, Peter Aczelnak és Alexander Zachnak az érdekeltségi körébe tartozó Euro:Contact Hungary Tanácsadó Kft.-n) keresztül több millió eurós támogatást nyújtott a magyar szocialistáknak és szabad demokratáknak.

A Profil osztrák lap azt is megírta, hogy egy korábbi juttatást, 11 millió eurót az MSZP és az SZDSZ „8:3 arányban” osztott szét.

Az események idején, 2006 decemberéig Aba Botond volt a vállalat vezérigazgatója, akkor a Combino-ügy miatt kényszerült távozni a BKV éléről. Antal Attilát 2006 decemberében Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes javaslatára, pályáztatás nélkül nevezte ki a BKV élére a Fővárosi Közgyűlés. 2008 márciusában kellett lemondania, miután kiderült, hogy Antal egyik fia annál a cégnél dolgozik, amely a közlekedési vállalat használtbusz-tenderén egyedüliként indult. Mindez ugye a Demszky-éra alatt történt, a főpolgármester-helyettesek pedig olyan jeles személyek voltak, mint Hagyó Miklós és Horváth Csaba.

Demszky a Fidesz-székház ostrománál, a volt főpolgármester szimpátiával figyeli, amint szétvernek egy budapesti épületet

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/26347/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?