Blogolj!

Meghalt Biszku Béla

József

Hát meghalt Biszku Béla.

Több is veszett már...

Ha tartani szeretném a halottakról jót, vagy semmit mondást – amihez amúgy ragaszkodom –, akkor most vége is lehetne ennek a bejegyzésnek. 

Nem lesz, most meg kell szegni az íratlan szabályt. 

Egy olyan ember hunyt el ma, akit legfeljebb a családja sajnál. 

Egy gyilkos rendszer, mocskos szolgája távozott. 

Lakatosinasként, 17 esztendősen csatlakozott az ifjúmunkásokhoz 1938-ban, majd 1943-ban belépett a Vasas szakszervezetbe, majd egy évre rá a kommunista pártba. A háború utolsó előtti évében fegyveres ellenállást szervezett Budapesten a nácik ellen, majd a béke kitörése után soha többet nem dolgozott, csak a pártnak élt. Előbb az MKP XIII. kerületi szervezetében, majd a budapesti pártbizottságnál. Hogy aztán 1949-ben már a párt központi vezetésében üldögélt, majd az angyalföldi pártbizottság élére került. 

Az 1956-os forradalom kitörése után élte ki magát igazán. Ő volt a kommunisták egyik vezére a felkelés idején. 1956. december 6-án, a Nyugat pályaudvari tüntetésen hárman, két nappal később Salgótarjánban 46-an veszítették életüket egy megmozduláson, mert a kommunista rendfenntartók a tömegbe lőttek. Biszku Bélát néhány évvel ezelőtt azzal vádolták meg, hogy ő vezényelte le ezeket a sortüzeket. Az 1957-ben belügyminiszterré kinevezett pártkatona nevéhez sok halálesetet kapcsolnak, de sokan úgy emlegetik őt, mint aki több ártatlan ember letartóztatása parancsot adott. Egy tény: a belügy vezetőjeként főszerepe volt az 1956 utáni megtorlások irányításában. Hősöket ölt meg az általa vezetett rendszer. 

Miután elvégezte a piszkos munkát le is váltották a belügy vezetéséről, előbb miniszterelnök helyettes lett, majd a központi bizottság titkára. 

Ezt követően is mindent ellenzett, ami egy kicsit is jó lett volna a magyar embereknek. Tiltakozott az 1968-as gazdasági fordulat ellen, viszont nagyon komolyan támogatta az 1972-es reformellenes törekvéseket. Részese volt a Kádár János elleni szervezkedésnek is. Egyre inkább körön kívülre került, 1980-ra semmi posztja nem volt.

Az talán mindent elmond róla, hogy egy 2010-es interjúban azt állította: „Nagy Imre rászolgált a sorsára.”

Távozott hát egy bűnös lélek. 

Megeshet, hogy még a pokolban – mert odajutott az nem is lehet kérdés –, sem áll vele szóba senki. 

Halála egy dolog miatt biztosan sajnálatos: életében már nem mondhatja ki rá a bíróság, hogy bűnös. 

Ettől mi még tudjuk.

http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/26249/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?