Blogolj!

A gyerekekről menetközben elfelejtkeztek

Ha március 23-áig Orbán Viktor a kormány, Áder János pedig az állam nevében nem kér bocsánatot az elmúlt hat év során megalázott emberektől, akkor pedagógussztrájk, egy órás munkabeszüntetés lesz – jelentette be ultimátumát Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.

Rögtön látni a szakmaiságot, hiszen a közoktatást mivel mással is lehetne jobbá tenni, mint a köztársasági elnök és a miniszterelnök bocsánatkérésével. Az nem hangzott el a tüntetésen, hogy a két közjogi méltóság egy időben, egy helyen kérjen bocsánatot, vagy jó lesz külön-külön is? Egyenes adásban közvetítse az ATV, vagy megfelel hivatalos közleményben is?

Ha pedig a bocsánatkérések megtörténtek, a független pedagógusok továbbra is skandálni fogják, hogy „Orbán takarodj”? Mert március 15-én skandálták, persze, csupán szakmailag.

Én is tévedhetek ugyanakkor, talán nem a pedagógusok skandáltak, hanem az apró-cseprő és nagyobbacska ellenzéki pártok rendezvényein végző, és a Kossuth-tér felé kanyarodó szimpatizánsok voltak – mert ilyen jócskán akadt a szakmai tüntetésen.

Pukli „Hat Éve Megalázott” István és társai aztán sem Balog Zoltán oktatási miniszterrel, sem Palkovics László illetékes államtitkárral nem akarnak tárgyalni, mert azok úgymond lejáratták magukat. Így hiába hívta őket Palkovics a szakmai kerekasztalba, mégis mit képzel, hiszen Pukli és társai csak olyanokkal akarnak tárgyalni, akiket saját maguk jelölnek ki, érzésem szerint leginkább Magyar Bálinttal és Hiller Istvánnal. Természetesen, csakis a gyerekek érdekében.

Rendkívüli szakmaiságot tükröz a Kossuth-téren bejelentett 12 pontos ultimátum is, bár végig azt éreztem, valamit mintha kifelejtettek volna belőle.

Az egyik pontban azt követelték, hogy „függesszék fel a pedagógus minősítést és a szakmai ellenőrzést”, egy újabb pontban pedig azt, hogy „legyen szabad a tankönyvválasztás”. Hiába, minden szülő szíve vágya, hogy a gyerek pedagógusait ne ellenőrizzék szakmai feletteseik, közismert, Magyarországon más szakmákban sincs minősítés, kontroll, vizsga. Miként annak is csak örülhet egy szülő, ha a pedagógus minden központi felügyelet, iránymutatás nélkül abból tanít, amiből akar.

A független pedagógusok skandálása közepette az is kiderült, a maximális óraszám csak heti 22 óra legyen, a csökkenő óraszám mellett pedig szükség lesz a nyugdíjas tanárok visszahívására is, hiszen így logikus.

A tananyag, a tanítási idő meg legyen kevesebb, a fizetés viszont legyen több – ez a további követelések rezüméje.

Itt jöttem rá, mi maradt ki a 12 pontból és az egész tüntetésből, igen, maga a gyerek, a tanuló. Róluk Pukliék menetközben elfelejtkeztek (igaz, jelenleg már az eredeti szándékaik tisztességében is kételkedem), pontosabban tegnap végérvényesen kiderült, itt már régen nem diákokról, oktatásról van szó.

1
http://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/25888/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
János 2016-03-16 12:12:09
Egy Pukli kártya is 32 tökfilkó áll?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?